Uncategorized

Tilakysymys edelleen ratkaisematta

Taidamme olla ristiretkellä opiskelijapolitiikan suhteen. Itä-Suomen Yliopiston suhtautuminen politiikkaan opiskelijapiireissä muuttui viime vuonna. Aikaisempi hyvä yhteistyö, jossa poliittiset ryhmät saivat tilankäyttövuoroja maksutta, ellei muuta tapahtumaa silloin ole toimi hyvässä yhteishengessä.

Sitten yliopiston virkamiehet ja kolmannet osapuolet päättivät tehdä toisin. Itse normaaliin tapaani (2012 syksy) olin jakamassa Vasopin ja Jovivan esitteitä, kunnes tilavastaava tuli ja käski minua poistumaan. Perusteena olivat lähestyvät kuntavaalit, mutta minulla ei ollut yhtään kuntavaalimateriaalia mukana. Näitä oli toimistollamme toista tuhatta. Tilavastaavalle riitti, että lapussa luki ”vasemmisto” ja ”vihreä” eikä keskustelusta tullut mitään, koska se oli yksipuolista määräämistä.

Tämän jälkeen nousi keskinkertainen rähinä päälle, kun opiskelijat halusivat oikeutensa takaisin ja tutkija Jiri Nieminen kirjoitti ”kapina!” -ukaasin Karjalaiseen. Sitten puristeltiin käsiä ja oltiin mukavia hallinnon kanssa. Meille annettiin liikaakin toimitilaa. Mutta sitten, PUM! Kun kuntavaalit olivat ohi, yliopisto eritteli poliittiset nuorisoryhmät muista ja löi kohtuuttomat tilavuokramaksut poliittisille toimijoille. Syksyllä tulevat edarivaalit ja nyt pitäisi informoida opiskelijoita ja hakea ehdokkaita. Meidän järjestömme (Joviva) budjetti riittää laskennallisesti yhteen tuntiin.

Perttu Vartiainen ja yliopiston virkamiehistö ovat koko todistusaineiston valossa tappamassa politiikkaa ylioppilastoiminnasta. Poliittisesti aktiivisilta puolueettomilta opiskelijajärjestöiltä ei maksuja kysellä. Ei tarvitse olla kummoinen foliohattu, että käsittää yliopiston ylimmän virkamiehistön toimivan pahemmin kuin stalinistit 70-luvulla. Haussa on puolueeton ja karjan lailla ohjailtava YO-kunta.

Kuulin ISYY:n hallituksen jäsenen neuvottelevan asiasta. Toivottavasti onnistuu tekemään lopun koko järjettömyydestä. Kampus takaisin opiskelijoille ja kaikki kiellot ynnä maksut roskiin. Muuten annetaan taas kerran periksi uudelle yliopistojärjestykselle: markkinalogiikka ratkaisee, eikä tunne oikeaa tai väärää vaan on ehdoton.

Juha-Pekka Reijonen,
Puheenjohtaja,
Joensuun Vihreä Vasemmisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s